Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pamiętam kiedy byłam mała i babcia latem gotowała ten dżem. Czekaliśmy, z kromkami chleba w rękach, aż dżem będzie gotowy. Później walczyliśmy między sobą o to, kto będzie mógł oblizać łyżkę.

Składniki:

  • 1 kg moreli, przekroić na pół i wyjąć pestkę
  • sok z 1 cytryny
  • 750 g cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Słoiki i zakrętki włożyć do garnka wypełnionego wodą. Doprowadzić do wrzenia, aby je wysterylizować. Wyjmować szczypcami kuchennymi i odkładać na czystą ściereczkę.

2Morele, sok cytrynowy, cukier i wodę wymieszać w dużym garnku.

3Do brzegu garnka przyczepić termometr do dżemów. Gotować dżem na dużym ogniu. Gdy zacznie się pienić, dodać wanilię.

4Gdy termometr wskaże 105 stopni C, wyłączyć ogień pod garnkiem. Nakładać dżem chochelką do słoików i dobrze je zakręcać.

Porcja dla:

4 osób