Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Śliwki marynowane w occie. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem goździków i cynamonu. Doskonałe na przystawkę.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 6%
  • 5-6 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 kg śliwek, umytych

Przygotowanie:

1Wodę zagotować i wymieszać z cukrem, octem, goździkami i cynamonem.

2Śliwki nakładać do słoików, zalać zalewą.

3Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

5 osób