Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Śliwki marynowane w occie. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem goździków i cynamonu. Doskonałe na przystawkę.
Składniki:
- 2,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 6%
- 5-6 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 kg śliwek, umytych
Przygotowanie:
1Wodę zagotować i wymieszać z cukrem, octem, goździkami i cynamonem.
2Śliwki nakładać do słoików, zalać zalewą.
3Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
5 osób