Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczna, orientalna sałatka z azjatyckim owocem kumkwat i komosą ryżową. Do tego ogórek, rukiew wodna i gruszka w lekkim sosie z oliwy i cytryny, doprawionym kolendrą. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki (225 g) komosy ryżowej, przepłukanej
  • 1,5 szklanki (350 ml) wody
  • 2 kumkwaty, wypestkowane i drobno pokrojone
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1W garnku zagotować wodę, dodać komosę i gotować na małym ogniu przez około 12 minut, często mieszając. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.

2W misce wymieszać kumkwat z kolendrą, oliwą, sokiem z cytryny i solą. Odstawić na 5 minut.

3W oddzielnej misce wymieszać komosę z gruszką i ogórkiem. Polać sosem i wymieszać. Dodać rukiew i jeszcze raz wymieszać.

Porcja dla:

6 osób