10 min.
10 min.
To świetny odświeżający napój owocowy, który pomoże nam bez specjalnego wysiłku zwiększyć udział świeżych owoców w jadłospisie. Żeby napój był naprawdę doskonały, wybierz całkowicie dojrzałe, pachnące owoce.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzała brzoskwinia
- 2 duże dojrzałe morele
- 500 ml piwa imbirowego
- liście świeżej mięty albo melisy, do dekoracji
Przygotowanie:
1Obrać mango i oddzielić miąższ od pestki. Posiekać miąższ i wrzucić do blendera. Jeśli będziemy używać ręcznego miksera, wrzucić posiekany miąższ do wysokiego naczynia.
2Zalać morele i brzoskwinie wrzątkiem i zostawić na 30 minut, odsączyć i ostudzić pod strumieniem zimnej wody. Zdjąć skórkę. Posiekać miąższ i dodać do mango.
3Dolać do owoców tyle piwa imbirowego, żeby przykryło owoce. Zmiksować dokładnie. Dolać resztę piwa do koktajlu i ponownie zmiksować.
4Przelać do wysokich szklanek, najlepiej na pokruszony lód. Można udekorować liśćmi mięty lub melisy. Podawać od razu z grubymi słomkami lub patyczkami do koktajli.
Porcja dla:
4 osób