Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

To świetny odświeżający napój owocowy, który pomoże nam bez specjalnego wysiłku zwiększyć udział świeżych owoców w jadłospisie. Żeby napój był naprawdę doskonały, wybierz całkowicie dojrzałe, pachnące owoce.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 2 duże dojrzałe morele
  • 500 ml piwa imbirowego
  • liście świeżej mięty albo melisy, do dekoracji

Przygotowanie:

1Obrać mango i oddzielić miąższ od pestki. Posiekać miąższ i wrzucić do blendera. Jeśli będziemy używać ręcznego miksera, wrzucić posiekany miąższ do wysokiego naczynia.

2Zalać morele i brzoskwinie wrzątkiem i zostawić na 30 minut, odsączyć i ostudzić pod strumieniem zimnej wody. Zdjąć skórkę. Posiekać miąższ i dodać do mango.

3Dolać do owoców tyle piwa imbirowego, żeby przykryło owoce. Zmiksować dokładnie. Dolać resztę piwa do koktajlu i ponownie zmiksować.

4Przelać do wysokich szklanek, najlepiej na pokruszony lód. Można udekorować liśćmi mięty lub melisy. Podawać od razu z grubymi słomkami lub patyczkami do koktajli.

Porcja dla:

4 osób