Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Enchiladas to tortille z mąki pszennej nadziewane mięsem wołowym. To świetne danie kuchni meksykańskiej, które można podać gościom.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
1Mięso podsmażyć wraz z cebulą.
2Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać pomidory, koncentrat, oregano, kumin, chili i sól.
3Gotować przez 15 minut.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Na środek każdej tortilli nałożyć nieco mięsa, zawinąć jak naleśnik i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem i piec przez 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób