Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Enchiladas to tortille z mąki pszennej nadziewane mięsem wołowym. To świetne danie kuchni meksykańskiej, które można podać gościom.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

1Mięso podsmażyć wraz z cebulą.

2Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać pomidory, koncentrat, oregano, kumin, chili i sól.

3Gotować przez 15 minut.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Na środek każdej tortilli nałożyć nieco mięsa, zawinąć jak naleśnik i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem i piec przez 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób