Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Piersi z kurczaka nadziewane farszem z bułki tartej i parmezanu z czosnkiem i ziołami, gotowane w sosie pomidorowym. Taki obiad posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 g bułki tartej
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml passaty pomidorowej

Przygotowanie:

1Rozbić piersi z kurczaka tłuczkiem, aby miały ok. 1/2 cm grubości. Lekko oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.

2Wymieszać bułkę tartą z parmezanem, posiekanym czosnkiem i pietruszką. Nałożyć cienką warstwę tego farszu na każdą pierś. Ostrożnie zwinąć piersi w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.

3W patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony, aż się ładnie przyrumieni. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Z patelni zlać nadmiar tłuszczu.

4Na tę samą patelnię wlać passatę i mieszać, aby zdrapać przypalone resztki kurczaka z dna patelni. Można doprawić sos do smaku ulubionymi ziołami. Dodać z powrotem roladki, przykryć i dusić ok. 10-15 minut, aż kurczak będzie w środku gotowy.

5Przed podaniem usunąć z roladek wykałaczki.

Porcja dla:

6 osób