15 min.
25 min.
40 min.
Piersi z kurczaka nadziewane farszem z bułki tartej i parmezanu z czosnkiem i ziołami, gotowane w sosie pomidorowym. Taki obiad posmakuje całej rodzinie.
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 60 g bułki tartej
- 30 g startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml passaty pomidorowej
Przygotowanie:
1Rozbić piersi z kurczaka tłuczkiem, aby miały ok. 1/2 cm grubości. Lekko oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
2Wymieszać bułkę tartą z parmezanem, posiekanym czosnkiem i pietruszką. Nałożyć cienką warstwę tego farszu na każdą pierś. Ostrożnie zwinąć piersi w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
3W patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony, aż się ładnie przyrumieni. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Z patelni zlać nadmiar tłuszczu.
4Na tę samą patelnię wlać passatę i mieszać, aby zdrapać przypalone resztki kurczaka z dna patelni. Można doprawić sos do smaku ulubionymi ziołami. Dodać z powrotem roladki, przykryć i dusić ok. 10-15 minut, aż kurczak będzie w środku gotowy.
5Przed podaniem usunąć z roladek wykałaczki.
Porcja dla:
6 osób