15 min.
15 min.
510 min.
Po całonocnym szalonym marynowaniu w lekko słodkiej zalewie z sosu sojowego i cytrynowego napoju gazowanego kawałki polędwicy wołowej (lub jak kto woli, schabu) nadziane na szpikulce i upieczone na ruszcie są miękkie, delikatne i aromatyczne. Kto raz ich spróbuje, zawsze już będzie do nich wracał!
Składniki:
- 60 ml (1/4 szklanki) sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 3 łyżki octu (5%)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli przyprawowej (np. cytrynowej, ziołowej, itp.)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- 115 ml (nieco mniej niż 1/2 szklanki) cytrynowego lub lemonkowego napoju gazowanego
Przygotowanie:
1Pokrojone mięso włożyć do dużej, szczelnie zamykanej torebki foliowej lub szklanego naczynia z pokrywką. W średniej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, octem, czosnkiem granulowanym, solą przyprawową, pieprzem czosnkowym i cytrynowym napojem gazowanym. Około 1/2 szklanki marynaty odlać do smarowania mięsa na ruszcie. Pozostałą marynatą zalać mięso. Pozostawić je w lodówce przez 8 godzin lub na noc.
2W niewielkim rondelku zagotować wodę i wrzucić do niej zieloną paprykę. Sparzyć (zblanszować), trzymając przez chwilę we wrzątku, po czym odcedzić i odstawić.
3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Ponadziewać na szpikulce kawałki mięsa na przemian z papryką, pieczarkami, pomidorkami i kawałkami ananasa. Marynatę wylać.
4Ruszt lekko posmarować oliwą. Opiekać szaszłyki przez 10 minut, albo krócej lub dłużej, zależnie od upodobań smakowych. Przez ostatnie 5 minut smarować obficie resztą marynaty.
Porcja dla:
8 osób