Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Papryka nadziewana ryżem, mięsem mielonym i pomidorami, gotowana w urządzeniu multicooker. Najlepiej użyć bułgarskiej papryki, tej długiej i wąskiej, bo ma lepszy smak i cieńszą skórkę.
Składniki:
- 5 łyżek ryżu
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 4 pomidory
- 200 g mielonego mięsa
Przygotowanie:
1Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko.
2Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju.
3Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i dodać do cebuli. Dusić ok 5-10 minut.
4Wymieszać mięso mielone z ryżem i pomidorami z cebulą. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
5Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i nałożyć do środka farsz.
6Ułożyć paprykę w misce urządzenia i zalać bulionem. Nastawić multicooker na tryb duszenia (stew) na 1 godzinę.
Porcja dla:
3 osób