Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Papryka nadziewana ryżem, mięsem mielonym i pomidorami, gotowana w urządzeniu multicooker. Najlepiej użyć bułgarskiej papryki, tej długiej i wąskiej, bo ma lepszy smak i cieńszą skórkę.

Składniki:

  • 5 łyżek ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 pomidory
  • 200 g mielonego mięsa

Przygotowanie:

1Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko.

2Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju.

3Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i dodać do cebuli. Dusić ok 5-10 minut.

4Wymieszać mięso mielone z ryżem i pomidorami z cebulą. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

5Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i nałożyć do środka farsz.

6Ułożyć paprykę w misce urządzenia i zalać bulionem. Nastawić multicooker na tryb duszenia (stew) na 1 godzinę.

Porcja dla:

3 osób