20 min.
25 min.
105 min.
Takie kolorowe jajka można podać na każdą imprezę, ale będą też świetne na Wielkanoc, bo to takie pisanki, ale pokolorowane w środku 🙂
Składniki:
- 12 duzych jajek
- 4 łyżki majonezu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sos chili (do smaku)
- 1/4 łyżeczki gorczycy w proszku
- 4 krople czerwonego barwnika spożywczego (lub więcej)
- 4 krople niebieskiego barwnika spożywczego (lub więcej)
- 4 krople zielonego barwnika spożywczego (lub więcej)
Przygotowanie:
1Do dużego garnka włożyć jajka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty (od momentu zawrzenia wody), a następnie skręcić gaz pod garnkiem, garnek przykryć i zostawić na co najmniej 20 minut. Po tym czasie odcedzić, ostudzić i obrać jajka.
2Przekroić jajka na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. W miseczce wymieszać żółtka z majonezem, solą, pieprzem, sosem chili i gorczycą. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa.
3Do 3 osobny miseczek nałożyć po barwniku, dodać po ok. 250 ml wody do każdego barwnika i wymieszać. Do każdej miseczki włożyć (po kolei lub w małych porcjach) po 8 połówek jajek i odczekać chwilę, aż złapią kolor: różowy, błękitny i zielony. Jeśli kolor wychodzi za blady, można dodać więcej barwnika. Odkładać kolorowe jajka na ręczniki papierowe.
4Masę z żółtek nałożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskać ją do połówek jajek. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Porcja dla:
12 osób