Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
105 min.

Takie kolorowe jajka można podać na każdą imprezę, ale będą też świetne na Wielkanoc, bo to takie pisanki, ale pokolorowane w środku 🙂

Składniki:

  • 12 duzych jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • sos chili (do smaku)
  • 1/4 łyżeczki gorczycy w proszku
  • 4 krople czerwonego barwnika spożywczego (lub więcej)
  • 4 krople niebieskiego barwnika spożywczego (lub więcej)
  • 4 krople zielonego barwnika spożywczego (lub więcej)

Przygotowanie:

1Do dużego garnka włożyć jajka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty (od momentu zawrzenia wody), a następnie skręcić gaz pod garnkiem, garnek przykryć i zostawić na co najmniej 20 minut. Po tym czasie odcedzić, ostudzić i obrać jajka.

2Przekroić jajka na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. W miseczce wymieszać żółtka z majonezem, solą, pieprzem, sosem chili i gorczycą. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa.

3Do 3 osobny miseczek nałożyć po barwniku, dodać po ok. 250 ml wody do każdego barwnika i wymieszać. Do każdej miseczki włożyć (po kolei lub w małych porcjach) po 8 połówek jajek i odczekać chwilę, aż złapią kolor: różowy, błękitny i zielony. Jeśli kolor wychodzi za blady, można dodać więcej barwnika. Odkładać kolorowe jajka na ręczniki papierowe.

4Masę z żółtek nałożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskać ją do połówek jajek. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Porcja dla:

12 osób