45 min.
75 min.
120 min.
Oto jak najlepiej przygotować pyszne faszerowane liście winogron, po arabsku yeb’r’t, według przepisu mojej babci z Aleppo z Syrii, który przywędrował z nią do USA w 1912 roku.
Składniki:
- 200 g (1 szklanka) ryżu
- 900 g mielonej baraniny
- 900 g (2 słoiki) liści winogron, odcedzonych i wypłukanych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Namoczyć ryż w zimnej wodzie i odcedzić. W dużej misce wymieszać razem mieloną baraninę, ryż, ziele angielskie, sól i pieprz. Położyć około 1 łyżkę mięsnego nadzienia na środek każdego liścia i zwinąć liść jak kapustę na gołąbki (raz nad nadzieniem, potem lewy i prawy bok do siebie i zrolować do końca).
2Układać faszerowane rolki w dużym garnku warstwami, kładąc na każdą warstwę kawałki czosnku. Dodać tylko tyle wody, aby pokryć rolki, następnie wlać sok z cytryny. Dla dodania aromatu wrzucić do garnka oliwki, jeśli ktoś ma na to ochotę. Na wierzchu rolek położyć talerzyk, by trzymał je pod wodą.
3Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut. Skosztować ryż, czy dogotowany. Faszerowane liście winogron smakują jeszcze lepiej, gdy odczekają parę godzin.
Porcja dla:
32 osób