Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczny sposób na filety z kurczka. Warto skosztować, bo to bardzo aromatyczne danie. Prosciutto i ser gorgonzola nadają zwykłemu kurczakowi wyjątkowego smaku!
Składniki:
- 7 filetów z piersi kurczaka
- 200 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
- 200 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy
- starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
2Filety umyć, osuszyć i w każdym zrobić około 4 dość głębokie nacięcia. W powstałe kieszonki powkładać kawałki gorgonzoli.
3Każdy filet owinąć w jeden lub dwa płaty szynki parmeńskiej.
4Dno brytfanki wysmarować oliwą i układać przygotowane filety. Przykryć papierem do pieczenia.
5Piec przez 30 minut, a następnie odkryć papier i piec jeszcze przez chwilę, żeby skórka z prosciutto stała się rumiana i chrupiąca.
6Przed podaniem posypać parmezanem.
Porcja dla:
4 osób