Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczny sposób na filety z kurczka. Warto skosztować, bo to bardzo aromatyczne danie. Prosciutto i ser gorgonzola nadają zwykłemu kurczakowi wyjątkowego smaku!

Składniki:

  • 7 filetów z piersi kurczaka
  • 200 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

2Filety umyć, osuszyć i w każdym zrobić około 4 dość głębokie nacięcia. W powstałe kieszonki powkładać kawałki gorgonzoli.

3Każdy filet owinąć w jeden lub dwa płaty szynki parmeńskiej.

4Dno brytfanki wysmarować oliwą i układać przygotowane filety. Przykryć papierem do pieczenia.

5Piec przez 30 minut, a następnie odkryć papier i piec jeszcze przez chwilę, żeby skórka z prosciutto stała się rumiana i chrupiąca.

6Przed podaniem posypać parmezanem.

Porcja dla:

4 osób