Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Jeden z moich ulubionych przepisów na pstrąga. Aby sos wyszedł pysznie kremowy, najlepiej użyć śmietany co najmniej 18%.

Składniki:

  • 6 filetów z pstrąga
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i natrzeć mieszaniną filety.

2Anchois drobno posiekać i wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić pieprzem.

3Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć filety z pstrąga po 3-4 minuty na każdej stronie.

4Przełożyć na półmisek i polać sosem z anchois.

Porcja dla:

4 osób