Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
200 min.

Proste danie, które nasyci i rozgrzeje w chłodny dzień – flaczki cielęce z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

Składniki:

  • 800 g flaczków cielęcych
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 pietruszka, pokrojona w słupki
  • 4 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Flaczki oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować i odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem, dodać cebulę i gotować przez około 2 godziny.

2Do oddzielnego garnka włożyć marchewkę, pietruszkę i wszystkie przyprawy i gotować przez około 40 minut.

3Gdy flaczki będą miękkie, odcedzić i pokroić w paski, dodać do wywaru warzywnego.

4Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć, cały czas mieszając. Podlać 3-4 łyżkami wywaru, dodać śmietanę i rozprowadzić. Zasmażkę dodać do flaczków, wymieszać i zagotować.

Porcja dla:

6 osób