Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
200 min.
200 min.
Proste danie, które nasyci i rozgrzeje w chłodny dzień – flaczki cielęce z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 800 g flaczków cielęcych
- 1 cebula
- 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
- 1 pietruszka, pokrojona w słupki
- 4 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Flaczki oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować i odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem, dodać cebulę i gotować przez około 2 godziny.
2Do oddzielnego garnka włożyć marchewkę, pietruszkę i wszystkie przyprawy i gotować przez około 40 minut.
3Gdy flaczki będą miękkie, odcedzić i pokroić w paski, dodać do wywaru warzywnego.
4Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć, cały czas mieszając. Podlać 3-4 łyżkami wywaru, dodać śmietanę i rozprowadzić. Zasmażkę dodać do flaczków, wymieszać i zagotować.
Porcja dla:
6 osób