Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Żołądki drobiowe wymagają dość długiego gotowania, ale jak już się ugotują są bardzo smaczne. W tej wersji z dodatkiem warzyw, taka niby zupa, niby gulasz.

Składniki:

  • 200 g żołądków drobiowych
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka

Przygotowanie:

1Żołądki opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Wyjąć i pokroić w paski.

2Warzywa (marchew, seler, pietruszkę i cebulę) pokroić w plasterki i dodać do garnka z wywarem. Gotować przez 20 minut, aż będą miękkie.

3Do garnka dodać pokrojone żołądki, doprawić majerankiem, gałką, solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 5-10 minut.

4Można zagęścić mąką jeśli chcemy gęste flaczki.

Porcja dla:

4 osób