30 min.
15 min.
90 min.
Tradycyjny włoski chleb z dużą ilością świeżego rozmarynu i oliwą z oliwek. Taki prosty, a jaki pyszny!
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 75 ml ciepłej wody (o temperaturze 45 stopni C)
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 gałązki rozmarynu
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Cukier i drożdże rozpuścić w 75 ml wody. Odstawić na 10 minut, aż się spienią.
2W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z mąką i solą. Dodawać więcej wody po łyżce na raz, mieszając, aż cała mąka się wchłonie. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 4-6 minut, aż będzie sprężyste.
3Miskę lekko natłuścić oliwą, włożyć do niej niej ciasto i poodwracać, aby równomiernie pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
5Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozciągnąć na płaski placek i ułożyć na blaszce. Posmarować resztą oliwy i zrobić małe zagłębienia palcami. Posypać rozmarynem i odrobiną soli.
6Piec przez 10-20 minut, w zależności jak chrupiącą focaccię lubisz. Jeśli wolisz miękką – to wystarczy 10 minut, jeśli chcesz wypieczoną – potrzeba 20 minut.
Porcja dla:
4 osób