Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
90 min.

Tradycyjny włoski chleb z dużą ilością świeżego rozmarynu i oliwą z oliwek. Taki prosty, a jaki pyszny!

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 75 ml ciepłej wody (o temperaturze 45 stopni C)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Cukier i drożdże rozpuścić w 75 ml wody. Odstawić na 10 minut, aż się spienią.

2W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z mąką i solą. Dodawać więcej wody po łyżce na raz, mieszając, aż cała mąka się wchłonie. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 4-6 minut, aż będzie sprężyste.

3Miskę lekko natłuścić oliwą, włożyć do niej niej ciasto i poodwracać, aby równomiernie pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.

5Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozciągnąć na płaski placek i ułożyć na blaszce. Posmarować resztą oliwy i zrobić małe zagłębienia palcami. Posypać rozmarynem i odrobiną soli.

6Piec przez 10-20 minut, w zależności jak chrupiącą focaccię lubisz. Jeśli wolisz miękką – to wystarczy 10 minut, jeśli chcesz wypieczoną – potrzeba 20 minut.

Porcja dla:

4 osób