Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
915 min.

Do upieczenia chleba zamiast drożdży można użyć zakwasu. Wykorzystamy w ten sposób drożdże naturalnie występujące w powietrzu. Przygotowanie zakwasu trwa długo, ale przyrządzenie chleba jest proste. Z niewielkiej ilości żytniego ciasta, które pozostanie, można ponownie przygotować zakwas.

Składniki:

  • 50 g mąki chlebowej, najlepiej niebielonej mąki organicznej
  • 50 g mąki razowej
  • 100 ml letniej wody, najlepiej źródlanej
  • 200-300 g mąki chlebowej, najlepiej niebielonej mąki organicznej
  • letnia woda, najlepiej źródlana

Przygotowanie:

1Przygotować zaczyn. W misce rozrobić gęstą pastę z mąki i wody. Przykryć wilgotną ściereczką (nie folią spożywczą) i zostawić na blacie kuchennym na 2 dni. Ściereczka musi być cały czas wilgotna. Jeśli po dwóch dniach zaczyn ma konsystencję gęstej śmietany, jest spieniony i ma intensywny mleczny zapach, można rozpocząć przygotowywanie zakwasu.

2Dodać do zaczynu 100 g mąki i tyle letniej wody, by powstała miękka papka. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie zaczyn będzie bardzo spieniony. Starannie wymieszać, następnie usunąć połowę zakwasu. Dodać jeszcze 100 g mąki i tyle letniej wody, by powstała miękka papka. Ponownie przykryć i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn będzie pełen pęcherzyków powietrza i gotowy do użycia. Jeśli pęcherzyków jest niewiele, należy znów dodać mąki i wody i zostawić na kolejne 6 godzin.

3Przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i zrobić zagłębienie na środku. Zważyć 200 g zakwasu, rozrobić go z letnią wodą i wlać do zagłębienia. Stopniowo wyrobić luźne ciasto. Jeśli będzie ono grudkowate lub zbyt suche, należy dodać więcej wody, a jeśli lepi się do rąk lub miski, więcej mąki.

4Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się bardzo sprężyste. Włożyć do czystej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-8 godzin, żeby podwoiło objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu oraz od mocy zakwasu – młody zakwas sprawia, że ciasto wyrasta wolniej i do mniejszej objętości.

5Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i rozbić pięściami do pierwotnej objętości. Uformować kulę i włożyć do koszyka lub sita wyłożonego lnianą ściereczką, mocno posypaną mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-6 godzin, aż podwoi objętość.

6Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odwrócić ciasto, i ułożyć je na dużej nasmarowanej blasze i naciąć lekko w kilku miejscach ostrym nożem. Piec chleb około 35 minut, aż popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos.

7Przełożyć chleb na metalową kratkę, by ostygł. Zachowuje on świeżość przez 5 dni, a opieczony smakuje fenomenalnie.

Porcja dla:

1 osoby