Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Delikatny suflet serowy – podawać na ciepło, najlepiej podać od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Dodatkiem może być lekka sałatka warzywna lub sałatka grecka.
Składniki:
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g sera roquefort
- 50 g żółtego sera, startego
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
2Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozbić trzepaczką dodając przyprawy: sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę.
3Do żółtek wkruszyć ser roquefort i wsypać ser żółty.
4Dodać białka i bardzo delikatnie wymieszać.
52 naczynia żaroodporne o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
6Masę sufletową wlać do środka. Zapiekać przez 15 minut.
Porcja dla:
2 osób