Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Delikatny suflet serowy – podawać na ciepło, najlepiej podać od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Dodatkiem może być lekka sałatka warzywna lub sałatka grecka.

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g sera roquefort
  • 50 g żółtego sera, startego
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.

2Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozbić trzepaczką dodając przyprawy: sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę.

3Do żółtek wkruszyć ser roquefort i wsypać ser żółty.

4Dodać białka i bardzo delikatnie wymieszać.

52 naczynia żaroodporne o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

6Masę sufletową wlać do środka. Zapiekać przez 15 minut.

Porcja dla:

2 osób