Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Mieszanka francuskich serów: comté, beaufort i fribourg – to doskonałe połączenie! Mają wyraźny, mocny smak, są twarde i dobrze się topią. Podawać z chlebem pokrojonym w kostkę do maczania.
Składniki:
- 300 g sera comté (twardego sera francuskiego)
- 300 g sera beaufort lub gruyère
- 300 g sera fribourg (twardego sera szwajcarskiego)
- 1 butelka francuskiego białego wina dobrej jakości
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Sery zetrzeć na tarce. Garnek do fondue natrzeć czosnkiem i wlać do niego wino. Zagotować, a następnie zmniejszyć ognień na mały. Stopniowo dodawać ser i delikatnie mieszać. Mieszając stale rysować ósemki, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę kukurydzianą, aby masa zgęstniała. Gotowe!
Porcja dla:
4 osób