Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Mieszanka francuskich serów: comté, beaufort i fribourg – to doskonałe połączenie! Mają wyraźny, mocny smak, są twarde i dobrze się topią. Podawać z chlebem pokrojonym w kostkę do maczania.

Składniki:

  • 300 g sera comté (twardego sera francuskiego)
  • 300 g sera beaufort lub gruyère
  • 300 g sera fribourg (twardego sera szwajcarskiego)
  • 1 butelka francuskiego białego wina dobrej jakości
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Sery zetrzeć na tarce. Garnek do fondue natrzeć czosnkiem i wlać do niego wino. Zagotować, a następnie zmniejszyć ognień na mały. Stopniowo dodawać ser i delikatnie mieszać. Mieszając stale rysować ósemki, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę kukurydzianą, aby masa zgęstniała. Gotowe!

Porcja dla:

4 osób