Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Frittata, czyli włoski gruby omlet z wieloma składnikami w środku, a często również bogato przyozdobiony z zewnątrz. W tym przepisie wersja z cebulą, czosnkiem i parmezanem w środku, z wierzchu udekorowana złocistymi pieczarkami, grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów.

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 100 g pieczarek
  • 75 g serc karczochów marynowanych w oleju
  • 100 g grillowanej papryki ze słoika

Przygotowanie:

1Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy i dość drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy, usuwając przy tym najgrubsze gałązki i pozostawiając w zasadzie same listki. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki. Serca karczochów odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki. Paprykę odsączamy i kroimy na cienkie paski.

2Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy przez 4-5 minut do lekkiego zrumienienia. Gotowe odkładamy w ciepłe miejsce.

3Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła. Roztapiamy, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając.

4Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce, aż dobrze się spienią. W trakcie roztrzepywania jajek dodajemy do nich: posiekaną pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, parmezan, resztę soli oraz szczyptę mielonego czarnego pieprzu.

5Na średniej patelni (ok. 24 cm) na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wlewamy roztrzepane jajka z dodatkami, które równomiernie rozprowadzamy. Po krótkim podgrzewaniu przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Podgrzewamy bardzo powoli przez ok. 8-10 minut – jajka powinny się ściąć, ale w miarę możliwości nie powinny zbrązowieć od dołu. W międzyczasie dzielimy placek miękką łyżka na równe ćwiartki.

6Zdejmujemy podzielony placek z patelni. Rozgrzewamy jeszcze dodatkową 1-2 łyżki oliwy, po czym dosmażamy kawałki placka od drugiej strony przez ok. 2 minuty.

7Na frittacie układamy kawałki papryki, pieczarek i karczochów; od razu podajemy.

Porcja dla:

4 osób