Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Delikatna rolada z mięsa indyczego ze słodkim nadzieniem. Tę pieczeń można podać na ciepło na obiad, albo na zimno do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • sól
  • biały pieprz
  • 60 g miodu
  • 250 g suszonych moreli
  • dratwa

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Pierś z indyka opłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić na około 4 cm płat.

3Mięso natrzeć solą, białym pieprzem i posmarować miodem.

4Suszone morele zalać wrzątkiem i moczyć przez 10 minut.

5Odsączyć morele, rozłożyć na płacie mięsa i zawinąć całość w roladę, podwijając brzegi.

6Zawinięte mięso zasznurować dratwą (albo nicią kuchenną), żeby nie rozpadało się w trakcie pieczenia.

7Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób