Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Delikatna rolada z mięsa indyczego ze słodkim nadzieniem. Tę pieczeń można podać na ciepło na obiad, albo na zimno do kanapek.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- sól
- biały pieprz
- 60 g miodu
- 250 g suszonych moreli
- dratwa
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Pierś z indyka opłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić na około 4 cm płat.
3Mięso natrzeć solą, białym pieprzem i posmarować miodem.
4Suszone morele zalać wrzątkiem i moczyć przez 10 minut.
5Odsączyć morele, rozłożyć na płacie mięsa i zawinąć całość w roladę, podwijając brzegi.
6Zawinięte mięso zasznurować dratwą (albo nicią kuchenną), żeby nie rozpadało się w trakcie pieczenia.
7Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób