Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
220 min.

Galareta drobiowa była specjalnością mojej babci, teraz najlepszą galaretę z kury robi jej córka. Nie ma świąt czy uroczystości rodzinnych bez tego dania.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 4 skrzydełka, dokładnie umyte
  • 6 udek, dokładnie umytych
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1/2 selera
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone

Przygotowanie:

1Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, warzywa, przyprawy (poza żelatyną) i gotować ok. 1,5 godziny.

2Wyjąć skrzydełka i udka, zdjąć skórkę i obrać mięso od kości. Pokroić na mniejsze cząstki.

3Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę (rozrobioną wg. przepisu na opakowaniu) i zagotować.

4Mięso i marchewki ułożyć w salaterkach lub słoiczkach i zalać wywarem. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

Porcja dla:

10 osób