Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
220 min.
220 min.
Galareta drobiowa była specjalnością mojej babci, teraz najlepszą galaretę z kury robi jej córka. Nie ma świąt czy uroczystości rodzinnych bez tego dania.
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 skrzydełka, dokładnie umyte
- 6 udek, dokładnie umytych
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- 1/2 selera
- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
Przygotowanie:
1Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, warzywa, przyprawy (poza żelatyną) i gotować ok. 1,5 godziny.
2Wyjąć skrzydełka i udka, zdjąć skórkę i obrać mięso od kości. Pokroić na mniejsze cząstki.
3Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę (rozrobioną wg. przepisu na opakowaniu) i zagotować.
4Mięso i marchewki ułożyć w salaterkach lub słoiczkach i zalać wywarem. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.
Porcja dla:
10 osób