Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
180 min.

Smaczne i proste danie na dobry początek przyjęcia – ja najbardziej lubię je przyrządzać z indyka, ale może być kurczak albo cielęcina.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki lub selera
  • 1 mała młoda cukinia

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować.

2Włoszczyznę oczyścić i dodać do garnka. Gotować przez 30-40 minut. Wywar przecedzić, mięso pokroić na nieduże kawałki.

3Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.

4Paprykę pokroić w dużą kostkę. Natkę posiekać. Cukinię pokroić na półplasterki.

5Spód podłużnego naczynia wysypać natką pietruszki i warstwami układać mięso i warzywa. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

6Przed podaniem zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć galaretę na półmisek.

Porcja dla:

6 osób