20 min.
40 min.
180 min.
Smaczne i proste danie na dobry początek przyjęcia – ja najbardziej lubię je przyrządzać z indyka, ale może być kurczak albo cielęcina.
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki żelatyny
- sól i pieprz do smaku
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek natki pietruszki lub selera
- 1 mała młoda cukinia
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować.
2Włoszczyznę oczyścić i dodać do garnka. Gotować przez 30-40 minut. Wywar przecedzić, mięso pokroić na nieduże kawałki.
3Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.
4Paprykę pokroić w dużą kostkę. Natkę posiekać. Cukinię pokroić na półplasterki.
5Spód podłużnego naczynia wysypać natką pietruszki i warstwami układać mięso i warzywa. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
6Przed podaniem zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć galaretę na półmisek.
Porcja dla:
6 osób