Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
135 min.

Gołąbki z mięsem wołowo-wieprzowym i z ryżem – tradycyjne, ale lekko przysmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowo-marchewkowym.

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 140 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 główka kapusty

Przygotowanie:

1Ugotować ryż.

2Posiekać 1 cebulę i zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.

3Dodać do mięsa razem z ryżem. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

4Kapustę gotować w dużym garnku przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając ją. Ostrym nożem odkrawać liście od głąbu i zdejmować je delikatnie po jednym na raz.

5Odkroić grube rdzenie liści kapusty (najlepiej nożyczkami) i nakładać ok. 1 łyżkę farszu u podstawy liścia. Zawinąć brzegi liścia do środka, przykrywając farsz, a następnie zwinąć w rulonik w kierunku końca liścia. Ustawić na „szwie”.

6Rozgrzać resztę oleju i zrumienić gołąbki na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do brytfanki.

7Posiekać pozostałą cebulę i marchew i ułożyć na gołąbkach.

8Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dodać 225 ml wody, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Polać sosem gołąbki.

9Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 45 minut.

Porcja dla:

8 osób