45 min.
90 min.
135 min.
Gołąbki z mięsem wołowo-wieprzowym i z ryżem – tradycyjne, ale lekko przysmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowo-marchewkowym.
Składniki:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 500 g mielonej wołowiny
- 140 g ryżu
- 2 cebule
- 1 główka kapusty
Przygotowanie:
1Ugotować ryż.
2Posiekać 1 cebulę i zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.
3Dodać do mięsa razem z ryżem. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4Kapustę gotować w dużym garnku przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając ją. Ostrym nożem odkrawać liście od głąbu i zdejmować je delikatnie po jednym na raz.
5Odkroić grube rdzenie liści kapusty (najlepiej nożyczkami) i nakładać ok. 1 łyżkę farszu u podstawy liścia. Zawinąć brzegi liścia do środka, przykrywając farsz, a następnie zwinąć w rulonik w kierunku końca liścia. Ustawić na „szwie”.
6Rozgrzać resztę oleju i zrumienić gołąbki na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do brytfanki.
7Posiekać pozostałą cebulę i marchew i ułożyć na gołąbkach.
8Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dodać 225 ml wody, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Polać sosem gołąbki.
9Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 45 minut.
Porcja dla:
8 osób