Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny wariant tego niezwykle popularnego na świecie dania. Lekka nuta mięty dodaje wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 bułka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

1Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć mocno.

2W misce wymieszać wszystkie składniki na burgery (wszystkie z listy poza bułkami, sałatą, pomidorami i ogórkami). Uformować 6 płaskich kotletów, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.

3Smażyć burgery na rozgrzanym grillu po ok. 5-7 minut na każdym boku.

4Pomidory i ogórka pokroić na plasterki.

5Pod koniec grillowania burgerów położyć na minutę na ruszcie bułki (rozciętą częścią do rusztu), następnie włożyć do bułek usmażonego burgera, po liściu sałaty, plastry pomidora i ogórka.

Porcja dla:

6 osób