Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny wariant tego niezwykle popularnego na świecie dania. Lekka nuta mięty dodaje wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 bułka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
1Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć mocno.
2W misce wymieszać wszystkie składniki na burgery (wszystkie z listy poza bułkami, sałatą, pomidorami i ogórkami). Uformować 6 płaskich kotletów, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
3Smażyć burgery na rozgrzanym grillu po ok. 5-7 minut na każdym boku.
4Pomidory i ogórka pokroić na plasterki.
5Pod koniec grillowania burgerów położyć na minutę na ruszcie bułki (rozciętą częścią do rusztu), następnie włożyć do bułek usmażonego burgera, po liściu sałaty, plastry pomidora i ogórka.
Porcja dla:
6 osób