Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
510 min.

Fantastyczny przepis na letnie grillowanie. Jeśli mamy świeży rozmaryn, można wrzucić parę gałązek bezpośrednio na węgiel – doda kurczakowi wspaniałego aromatu!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
  • 1/8 szklanki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

1Do szczelnej plastikowej torebki wlać sok, oliwę i dodać rozmaryn. Włożyć kurczaka i plasterki cytryny, torebkę zamknąć i potrząsać, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Włożyć do lodówki na 8 godzin albo na noc.

2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

3Lekko natłuścić ruszt. Wyjąć kurczaka z marynaty (marynatę wylać). Grillować przez 8 minut na każdej stronie, aż wypływające soki będą przejrzyste. Nie przejmuj się jeśli na kurczaku zostanie trochę rozmarynu, będzie smakować wyśmienicie.

Porcja dla:

4 osób