10 min.
30 min.
160 min.
Grillowane piersi z kurczaka marynowane w miodzie, do przyrządzenia na działce lub w domu. Można podawać z pieczywem lub frytkami.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 gałązki pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1W naczyniu wymieszać miód, musztardę, olej, sól, pieprz i natkę pietruszki.
2Do marynaty włożyć piersi z kurczaka i dokładnie je obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (najkrócej na 2 godz.).
3Zamarynowane mięso grillować na grillu przez 10-12 minut z każdej strony. W przypadku przygotowania mięsa na patelni, należy ją posmarować lekko olejem i rozgrzać, mięso grillować na średnim ogniu.
4Pomidorki koktajlowe umyć, nie odrywać z gałązek. Skropić odrobiną oliwy i grillować posypane rozmarynem na aluminiowych tackach aż do momentu, w którym będą miękkie.
5Kurczaka podawać z upieczonymi pomidorkami.
Porcja dla:
4 osób