Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
120 min.

Tradycyjny gruziński gulasz z jagnięciny lub baraniny. Ziemniaki, papryka i pomidory gotowane z kawałkami mięsa i przyprawione ziołami.

Składniki:

  • 1 kg żeberek jagnięcych lub baranich (może być gicz)
  • 5-6 dużych ziemniaków, obranych
  • 2 papryki, pokrojone w plasterki
  • 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

1Mięso pokroić na duże kawałki, opłukać. Włożyć do garnka i chwilę podgotować.

2Na dnie dużego garnka ułożyć całe ziemniaki, na to warstwę papryki i papryczki chili, cebuli i pomidorów. Oprószyć pieprzem. Ułożyć warstwę mięsa na warzywach. Zalać wodą tylko tyle, aby przykryło całość i zagotować. Łyżką zebrać szumowinę z powierzchni. Gotować przez około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania doprawić solą, pieprzem, chili i posypać ziołami.

Porcja dla:

4 osób