Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszny przepis na tartę. Aromatyczne nadzienie z pieczarek, sera koziego, z dodatkiem kminku. Można ją upiec w dużej formie albo w tarteletkach.

Składniki:

  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Ciasto Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny i jajkiem, lekko roztrzepać.

3Masło wysiekać z mąką i solą. Dodać mieszaninę z jajkiem i wyrobić na jednolite ciasto. Uformować kulę, a nastepnie rozwałkować na prostokąt lub okrąg (w zależności jaką foremkę używamy). Najłatwiej rozwałkować ciasto jeśli się je przykryje folią spożywczą.

4Przenieść ciasto do foremki i wyłożyć nim dno i boki.

5Nadzienie Cebulę smażyć z pieczarkami przez kilka minut, aż zmiękną. Wyłożyć na ciasto. Posypać serem kozim i kminkiem. Przykryć plasterkami fontiny.

6Piec przez 35 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób