15 min.
35 min.
50 min.
Pyszny przepis na tartę. Aromatyczne nadzienie z pieczarek, sera koziego, z dodatkiem kminku. Można ją upiec w dużej formie albo w tarteletkach.
Składniki:
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Ciasto Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny i jajkiem, lekko roztrzepać.
3Masło wysiekać z mąką i solą. Dodać mieszaninę z jajkiem i wyrobić na jednolite ciasto. Uformować kulę, a nastepnie rozwałkować na prostokąt lub okrąg (w zależności jaką foremkę używamy). Najłatwiej rozwałkować ciasto jeśli się je przykryje folią spożywczą.
4Przenieść ciasto do foremki i wyłożyć nim dno i boki.
5Nadzienie Cebulę smażyć z pieczarkami przez kilka minut, aż zmiękną. Wyłożyć na ciasto. Posypać serem kozim i kminkiem. Przykryć plasterkami fontiny.
6Piec przez 35 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób