Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Dynia to doskonały składnik potraw duszonych. Przyrządźmy z niej oraz z fasoli „czarne oczko”, kukurydzy i czerwonej papryki pożywne danie dla całej rodziny, w sam raz na mroźne zimowe dni. Należy je podawać z gotowanym ryżem bądź ciepłym, chrupiącym chlebem.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 700 g dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 liść laurowy
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 410 g fasoli „czarne oczko” z puszki, odsączonej i wypłukanej

Przygotowanie:

1Podgrzać oliwę w dużym rondlu. Dodać do niego cebulę, czosnek, dynię, paprykę i liść laurowy. Starannie wymieszać, przykryć rondel i mieszając od czasu do czasu, pozwolić, by warzywa przez 5 minut puszczały soki.

2Dodać pomidory z puszki, fasolę „czarne oczko” oraz kukurydzę i wymieszać. Wlać bulion, sos worcestershire, tabasco oraz ocet, wsypać cukier i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem 15 minut, aż dynia zmięknie.

3Posypać potrawę posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób