Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
85 min.

Pierś z indyka zazwyczaj jest dość sucha, dlatego bardzo lubię ją przyrządzać w postaci gulaszu. W sezonie na leśne grzyby, koniecznie trzeba dodać prawdziwka lub kurki!

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka (może być udziec)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem, tymiankiem, papryką i pieprzem. Dodać indyka, dobrze obtoczyć i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie lekko obtoczyć w mące.

2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Przełożyć do garnka, a na patelni obsmażyć kawałki indyka. Przełożyć do garnka, lekko podlać wodą. Dodać pieczarki i dusić przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

3Papryki pokroić w kostkę i dodać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem, w razie konieczności dodać odrobinę wody i gotować przez kolejne 15 minut. Można dodać sos sojowy wedle upodobania. Podawać z kaszą gryczaną.

Porcja dla:

6 osób