20 min.
140 min.
160 min.
Pożywny gulasz z wołowiną, który pochodzi z Berna w Szwajcarii. Jest w nim mnóstwo mięsa, warzyw i ziemniaków. Smakuje nawet lepiej na drugi dzień (nawet jeśli już większość została zjedzona!).
Składniki:
- 600 g wołowiny na gulasz
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu wołowego lub oliwy z oliwek
- 100 g pancetty pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 2-3 marchewki, pokrojone na małe kawałki
- 1 mały kawałek selera, pokrojonego na małe kawałki
Przygotowanie:
1Wołowinę oprószyć solą i pieprzem. W patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wołowinę z każdej strony (być może trzeba ją będzie smażyć partiami, żeby się zmieściła na patelni). Dodać boczek, cebulę, marchew, seler i por i smażyć przez kilka minut. Lekko doprawić solą i pieprzem, posypać mąką i dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać i wlać połowę bulionu. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny.
2W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak kawałki mięsa. Dodać do wołowiny wraz z resztą bulionu. Gotować jeszcze przez 30 minut. Gotowy gulasz posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób