Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
135 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wołowina w tym gulaszu rozpływa się w ustach, a to dlatego, że dusi się ją przez 2 godziny w czerwonym winie z pieczarkami, boczkiem i marchewką. To idealny posiłek na chłodne dni.

Składniki:

  • 1 butelka (750 ml) czerwonego wina
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g pieczarek
  • 750 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 750 g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 1 pęczek przypraw (pietruszka, liść laurowy i tymianek)

Przygotowanie:

1W dużym, żeliwnym rondelku podsmażać przez 5 minut boczek.

2Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut.

3Dodać czerwone wino, pieczarki, marchew i przyprawy. Przykryć rondel i dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

4W razie potrzeby zdjąć pokrywkę i zredukować sos, aby był tak gęsty, że będzie pozostawał na tylnej części łyżki.

Porcja dla:

8 osób