Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Danie obiadowe, które posmakuje także dzieciom. Miękkie i soczyste kostki cielęciny w sosie z dodatkiem soku jabłkowego.

Składniki:

  • 750 g cielęciny bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.

2W płaskim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać sok i kostkę rosołową, dusić pod przykryciem przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

3Gulasz podprawić śmietaną, dodać szczyptę cynamonu, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób