Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Fantastyczne danie kuchni rosyjskiej – strogonoff. Aromatyczny i niezwykle sycący gulasz z wołowiny. Najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 500 g cielęciny lub wołowiny
  • 2 łyżki + 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki.

2W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać kawałki mięsa i zrumienić.

3Dodać mąkę, wymieszać.

4Stopniowo dodawać wodę, cały czas mieszając, aby nie robiły się grudki. Dodać sól i pieprz, śmietanę, koncentrat i liść laurowy.

5Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

6W międzyczasie pokroić pieczarki i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do mięsa i dusić jeszcze przez 10 minut.

7Skosztować czy mięso jest już miękkie. Czasem trzeba gotować dłużej – w zależności jaką sztukę mięsa przyrządzamy.

Porcja dla:

4 osób