Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Fantastyczne danie kuchni rosyjskiej – strogonoff. Aromatyczny i niezwykle sycący gulasz z wołowiny. Najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki:
- 500 g cielęciny lub wołowiny
- 2 łyżki + 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki.
2W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać kawałki mięsa i zrumienić.
3Dodać mąkę, wymieszać.
4Stopniowo dodawać wodę, cały czas mieszając, aby nie robiły się grudki. Dodać sól i pieprz, śmietanę, koncentrat i liść laurowy.
5Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
6W międzyczasie pokroić pieczarki i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do mięsa i dusić jeszcze przez 10 minut.
7Skosztować czy mięso jest już miękkie. Czasem trzeba gotować dłużej – w zależności jaką sztukę mięsa przyrządzamy.
Porcja dla:
4 osób