Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Rozgrzej się w chłodny zimowy dzień aromatycznym curry z jagnięciny. To wyjątkowo proste danie dusi się powoli na małym ogniu i podaje z podgrzanymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą.
Składniki:
- 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 1 cebula, grubo posiekana
- 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
- 1 batat, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka średnio ostrego curry w proszku
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, batata i czosnek. Smażyć przez 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, ale nie zdążą się przyrumienić.
2Wsypać curry i smażyć przez minutę. Dodać mięso, wymieszać starannie, żeby pokryło się warzywami i curry.
3Wlać wywar i dodać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i kolendrę. Posypać migdałami i podawać.
Porcja dla:
4 osób