Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Rozgrzej się w chłodny zimowy dzień aromatycznym curry z jagnięciny. To wyjątkowo proste danie dusi się powoli na małym ogniu i podaje z podgrzanymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 batat, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka średnio ostrego curry w proszku

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, batata i czosnek. Smażyć przez 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, ale nie zdążą się przyrumienić.

2Wsypać curry i smażyć przez minutę. Dodać mięso, wymieszać starannie, żeby pokryło się warzywami i curry.

3Wlać wywar i dodać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i kolendrę. Posypać migdałami i podawać.

Porcja dla:

4 osób