Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Prosty sos z wątróbki wołowej, który podaję z kluskami, makaronem albo plackami ziemniaczanymi. Zwykle robię go więcej i starcza na dwa dni.

Składniki:

  • 500 g wątróbki wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarnka pieprzu
  • sól do smaku
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1Wątróbkę umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w paski. Opanierować w mące.

2Na patelni rozgrzać masło i smażyć wątróbkę ok. 10 minut.

3Dodać liść laurowy, pieprz i sól. Wlać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Porcja dla:

4 osób