Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Prosty sos z wątróbki wołowej, który podaję z kluskami, makaronem albo plackami ziemniaczanymi. Zwykle robię go więcej i starcza na dwa dni.
Składniki:
- 500 g wątróbki wołowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarnka pieprzu
- sól do smaku
- 3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1Wątróbkę umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w paski. Opanierować w mące.
2Na patelni rozgrzać masło i smażyć wątróbkę ok. 10 minut.
3Dodać liść laurowy, pieprz i sól. Wlać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Porcja dla:
4 osób