20 min.
40 min.
60 min.
Przepis ten jest bardzo uniwersalny, przez lata modyfikowany. Można wykorzystać różne rodzaje mięsa i dostępne w danym momencie warzywa.
Składniki:
- 600g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 200 g pieczarek
- 1 mała papryka czerwona lub zielona
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Pokroić mięso w podłużne paski długości około 5 cm. Posolić i popieprzyć i wrzucić na gorący olej na patelnię. Obsmażyć po obu stronach przez 10 minut.
2Dodać pokrojoną w talarki cebulę i pieczarki. Dusić przez 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wodę. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
3W osobnym rondelku przygotować sos według instrukcji na opakowaniu i dodać go do duszonego mięsa i warzyw. Gotować jeszcze przez 5 minut i podawać najlepiej z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą lub buraczkami na zimno.
Porcja dla:
4 osób