Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Przepis ten jest bardzo uniwersalny, przez lata modyfikowany. Można wykorzystać różne rodzaje mięsa i dostępne w danym momencie warzywa.

Składniki:

  • 600g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona lub zielona
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Pokroić mięso w podłużne paski długości około 5 cm. Posolić i popieprzyć i wrzucić na gorący olej na patelnię. Obsmażyć po obu stronach przez 10 minut.

2Dodać pokrojoną w talarki cebulę i pieczarki. Dusić przez 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wodę. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

3W osobnym rondelku przygotować sos według instrukcji na opakowaniu i dodać go do duszonego mięsa i warzyw. Gotować jeszcze przez 5 minut i podawać najlepiej z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą lub buraczkami na zimno.

Porcja dla:

4 osób