15 min.
20 min.
35 min.
Białe ryby o stosunkowo twardym mięsie, takie jak halibut, doskonale nadają się do smażenia na patelni, bo zachowują kształt i nie rozpadają się łatwo. Tu proponujemy halibuta podanego na kruchych warzywach, przykrytego szynką parmeńską.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 4 kawałki filetu z halibuta, bez skóry (ok. 150 g każdy)
- 4 plastry szynki parmeńskiej (ok. 60 g)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2,5 cm świeżego imbiru, drobno startego
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1Mocno rozgrzać połowę oleju na patelni o grubym dnie. Ułożyć kawałki ryby i smażyć przez 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią. Przewrócić rybę, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
2Wrzucić na patelnię szynkę parmeńską i smażyć na dosyć dużym ogniu po minucie z każdej strony, aż będzie chrupka. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
3Wlać na patelnię resztę oleju. Smażyć, mieszając, czosnek, imbir i chili przez 30 sekund, (nie mogą się zrumienić). Dodać pokrojoną dymkę, groszek cukrowy i bób, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pak choi i smażyć jeszcze przez 2 minut, aż liście zaczną się zwijać.
4Ułożyć warzywa na podgrzanych talerzach, na nich ułożyć rybę, a na wierzchu — chrupiące plasterki szynki. Skropić sosem sojowym i podawać.
Porcja dla:
4 osób