Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Wspaniale lekki posiłek na każdą okazję – stek z halibuta przyrządzony z cebulą i orzechami piniowymi. Najlepiej podawać z cytryną.
Składniki:
- 2 steki z halibuta (po 150 g)
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki orzechów piniowych
Przygotowanie:
1Steki przekroić na pół i usunąć ości. Cebule pokroić w półplasterki.
2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebule przez 5 minut. Zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie, aż cebula się skarmelizuje. Dodać miód i majeranek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
3Na patelnię dodać rybę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut, następnie odwrócić i smażyć jeszcze przez kilka minut.
4Kiedy ryba będzie prawie gotowa, dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Podawać.
Porcja dla:
2 osób