Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniale lekki posiłek na każdą okazję – stek z halibuta przyrządzony z cebulą i orzechami piniowymi. Najlepiej podawać z cytryną.

Składniki:

  • 2 steki z halibuta (po 150 g)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki orzechów piniowych

Przygotowanie:

1Steki przekroić na pół i usunąć ości. Cebule pokroić w półplasterki.

2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebule przez 5 minut. Zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie, aż cebula się skarmelizuje. Dodać miód i majeranek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.

3Na patelnię dodać rybę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut, następnie odwrócić i smażyć jeszcze przez kilka minut.

4Kiedy ryba będzie prawie gotowa, dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Podawać.

Porcja dla:

2 osób