Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Soczyste hamburgery wołowe zrobione w domu smakują obłędnie! Można zrobić wersję klasyczną: bułka, kotlet, sałata, pomidor i cebula, albo poszaleć i zrobić hamburgera z błękitnym serem, karmelizowaną cebulką i podsmażonymi pieczarkami. Ważne, żeby mięso było soczyste – dlatego trzeba użyć takiej wołowiny, która ma ponad 20% tłuszczu.

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 plasterki żółtego sera (opcjonalnie)
  • 4 bułki do hamburgerów
  • musztarda

Przygotowanie:

1Z mięsa uformować 4 kotlety, ale bardzo delikatnie. Nie ugniatać i nie ściskać za mocno mięsa, bo kotlety nie będą soczyste. Oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2Rozgrzać patelnię grillową (lub teflonową) na średnim ogniu. Dodać kotlety i smażyć przez: 6 minut – na mało wysmażone, 8 minut – na średnio wysmażone, lub 10 minut – na dobrze wysmażone. W połowie smażenia odwrócić kotlety na drugą stronę i dodać na wierzch po plasterku sera (opcjonalnie). Zdjąć z patelni.

3Na dolnych częściach bułki rozsmarować musztardę i keczup. Położyć po kotlecie. Na kotlety nałożyć sałatę lodową, po plasterku pomidora i cebuli, a na koniec przykryć drugą połówką bułki. Podawać od razu.

4Inne opcje: bułka, musztarda, keczup, kotlet, sałata lodowa, pomidor, podsmażony bekon, awokado w plasterkach, bułka. Lub: bułka, musztarda, keczup, kotlet, pokruszony ser pleśniowy, skarmelizowana cebula, podsmażone pieczarki, bułka.

Porcja dla:

4 osób