Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pysznie kremowy pudding ryżowy pełen aromatu cynamonu, pomarańczy i cytryny. Posypany cynamonem, wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzony. Zobacz nasz przepis video z tym puddingiem!

Składniki:

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 cm kawałek skórki cytrynowej
  • 5 cm kawałek skórki pomarańczowej
  • 150 g krótkoziarnistego ryżu
  • mielony cynamon do posypania

Przygotowanie:

1W rondelku podgrzewać mleko na wolnym ogniu. Dodać cukier, laskę cynamonu oraz skórki cytrynową i pomarańczową. Podgrzewać przez 5 minut.

2Doprowadzić mleko do wrzenia, dodać ryż, dobrze zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Nie należy zbyt dużo mieszać!

3Gdy ryż będzie gotowy – wyjąć przyprawy. Podawać na ciepło lub zimno posypane cynamonem.

Porcja dla:

4 osób