Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pysznie kremowy pudding ryżowy pełen aromatu cynamonu, pomarańczy i cytryny. Posypany cynamonem, wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzony. Zobacz nasz przepis video z tym puddingiem!
Składniki:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 50 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 5 cm kawałek skórki cytrynowej
- 5 cm kawałek skórki pomarańczowej
- 150 g krótkoziarnistego ryżu
- mielony cynamon do posypania
Przygotowanie:
1W rondelku podgrzewać mleko na wolnym ogniu. Dodać cukier, laskę cynamonu oraz skórki cytrynową i pomarańczową. Podgrzewać przez 5 minut.
2Doprowadzić mleko do wrzenia, dodać ryż, dobrze zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Nie należy zbyt dużo mieszać!
3Gdy ryż będzie gotowy – wyjąć przyprawy. Podawać na ciepło lub zimno posypane cynamonem.
Porcja dla:
4 osób