Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Nowy Rok i karnawał to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości: oryginalną i pożywną przystawkę.
Składniki:
- 1 słoik lub puszka czarnych oliwek
- 2 łyżki winnego octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 100 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
- 20 g cienkich plasterków imbiru do sushi
- kilka ćwiartek limonki i koperek – do dekoracji
Przygotowanie:
1Odcedź czarne oliwki z zalewy i umieść je w misce.
2Wymieszaj ocet ryżowy, sok z limonki, olej sezamowy i pastę wasabi.
3Połącz powstałą miksturę z oliwkami, imbirem i wędzonym łososiem. Marynuj przez 20-30 minut.
4Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 24 godzin.
5Podawaj w temperaturze pokojowej, przyozdobione koperkiem i ćwiartkami limonki.
Porcja dla:
6 osób