Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Nowy Rok i karnawał to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości: oryginalną i pożywną przystawkę.

Składniki:

  • 1 słoik lub puszka czarnych oliwek
  • 2 łyżki winnego octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 100 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
  • 20 g cienkich plasterków imbiru do sushi
  • kilka ćwiartek limonki i koperek – do dekoracji

Przygotowanie:

1Odcedź czarne oliwki z zalewy i umieść je w misce.

2Wymieszaj ocet ryżowy, sok z limonki, olej sezamowy i pastę wasabi.

3Połącz powstałą miksturę z oliwkami, imbirem i wędzonym łososiem. Marynuj przez 20-30 minut.

4Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 24 godzin.

5Podawaj w temperaturze pokojowej, przyozdobione koperkiem i ćwiartkami limonki.

Porcja dla:

6 osób