Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Homar to znany na całym świecie delikates. Jego mięso jest bardzo cenione. Najsmaczniejszą częścią jest ogon homara, jest tam rówież najwięcej mięsa. Kiedy kupujesz homara, można po prostu kupić tylko ogon, co znacznie uprości i skróci proces czyszczenia!

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • sól do smaku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przełożyć do blendera, dodać śmietanę i ser, zmiksować na gładko.

2Masło wymieszać z sokiem z cytryny, pietruszką i czosnkiem.

3Ogon homara rozłupać wzdłuż, ale nie do końca. Ostrożnie podważyć mięso palcami i odciągnąć od ścianek pancerza. Dzięki temu będzie później łatwiej wyjmować mięso w trakcie jedzenia. Nie dotykać samego końca ogona, aby mięso wciąż było połączone z pancerzem.

4Pancerz lekko rozchylić napchać pod niego masło czosnkowe. Ścisnąć boki aby masło zostało w środku.

5Homara przełożyć na patelnię, dolać wino, przykryć i gotować przez 5 minut.

6Homara podawać z puree ziemniaczanym i sosem z patelni.

Porcja dla:

2 osób