15 min.
180 min.
675 min.
Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.
Składniki:
- 1 indyk
- szczypta bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
1Indyka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, bazylią i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
3Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do indyka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
4Indyka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
5Naczynie z indykiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę/na każdy 1 kilogram indyka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
6Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony indyk będzie z wierzchu rumiany.
Porcja dla:
6 osób