25 min.
240 min.
265 min.
Dzięki temu przepisowi indyk nie jest suchy i jest bardzo aromatyczny. Można go też użyć do przyrządzenia piersi kurczaka lub pieczonego kurczaka. Rozmiar kurczaka powinien zależeć od ilości zaproszonych gości.
Składniki:
- 1 cały indyk (ok. 6 kg)
- 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
- 3 łyżki zgniecionego czosnku
- 2 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka świeżej drobno posiekanej bazylii
- 1 łyżka włoskiej mieszanki przyprawowej
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Wymieszać oliwę z czosnkiem, rozmarynem, bazylią, włoskimi przyprawami, pieprzem i solą. Odstawić.
2Indyka umyć wewnątrz i na zewnątrz i osuszyć papierowymi ręcznikami. Usunąć większe złogi tłuszczu. Poluzować skórę na piersiach przesuwając palcami powoli pomiędzy piersią i skórą. Luzować skórę aż po czubek udka, uważając aby jej nie przedziurawić.
3Dłonią rozprowadzić sporą ilość mieszaniny z ziołami pod skórę na piersiach i udach. Pozostałą część mieszaniny wetrzeć w zewnętrzną część piersi. Za pomocą wykałaczki spiąć skórę w miejscach, gdzie widoczne jest mięso.
4Włożyć indyka na ruszt brytfanki do pieczenia. Dodać około 1/2 cm wody na dno brytfanki. Piec w zależności od wagi indyka: około 20 minut na pół kilograma w 175 stopniach C. Indyk est gotowy kiedy termometr do mięsa wetknięty w udo wskazuje 180 stopni C, a soki wyciekające po nakłuciu widelcem są przejrzyste.
Porcja dla:
1 osoby