Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Lekkie, pełne kruchych warzyw danie na szybki posiłek w środku tygodnia – może znaleźć się na stole w ciągu pół godziny od momentu, kiedy przekroczysz próg domu. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, więc nie musisz gotować ryżu czy makaronu.

Składniki:

  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka nasion czarnej gorczycy
  • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
  • 3 duże ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

1Wymieszać w małym naczyniu sos ostrygowy z bulionem. Odstawić.

2Rozgrzać wok na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju i podgrzewać, aż tłuszcz będzie bardzo gorący. Dodać ziarna gorczycy, smażyć je przez 10-15 sekund, aż zaczną pękać.

3Szybko dodać pozostały olej, dymkę i czosnek, smażyć mieszając minutę. Dodać mięso i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.

4Dodać groszek cukrowy, a następnie wlać sos ostrygowy i wymieszać. Smażyć na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty, aż mięso się usmaży, a groszek cukrowy będzie dostatecznie miękki.

5Dodać kukurydzę, smażyć mieszając przez 2 minuty, żeby się rozgrzała. Tuż przed podaniem posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą.

Porcja dla:

4 osób