10 min.
10 min.
20 min.
Lekkie, pełne kruchych warzyw danie na szybki posiłek w środku tygodnia – może znaleźć się na stole w ciągu pół godziny od momentu, kiedy przekroczysz próg domu. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, więc nie musisz gotować ryżu czy makaronu.
Składniki:
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki bulionu drobiowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka nasion czarnej gorczycy
- 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
- 3 duże ząbki czosnku, rozgniecione
Przygotowanie:
1Wymieszać w małym naczyniu sos ostrygowy z bulionem. Odstawić.
2Rozgrzać wok na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju i podgrzewać, aż tłuszcz będzie bardzo gorący. Dodać ziarna gorczycy, smażyć je przez 10-15 sekund, aż zaczną pękać.
3Szybko dodać pozostały olej, dymkę i czosnek, smażyć mieszając minutę. Dodać mięso i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
4Dodać groszek cukrowy, a następnie wlać sos ostrygowy i wymieszać. Smażyć na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty, aż mięso się usmaży, a groszek cukrowy będzie dostatecznie miękki.
5Dodać kukurydzę, smażyć mieszając przez 2 minuty, żeby się rozgrzała. Tuż przed podaniem posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą.
Porcja dla:
4 osób