Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Jest to łagodna w smaku odmiana bardzo pikantnej meksykańskiej potrawy, przyrządzanej z mięsa indyka, rodzynek i migdałów. Należy ją podawać z gotowanym ryżem i sałatką.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
- 2 łyżki sezamu
- 500 g piersi z indyka, pokrojonej w cienkie paski
- 1,5 łyżki łagodnego chili w proszku
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w dużym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek z plasterkami chili oraz ziarnami sezamu i smażyć, często mieszając, przez 10 minut, aż cebula się przyrumieni.
2Dodać kawałki indyka i wymieszać. Posypać chili w proszku i goździkami, dodać rodzynki oraz pomidory z puszki. Starannie wymieszać.
3Wlać bulion do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
4Dodać migdały oraz posiekaną kolendrę, wymieszać. Przyprawić. Wyłożyć na półmisek, przybrać gałązkami kolendry i natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób