Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jest to łagodna w smaku odmiana bardzo pikantnej meksykańskiej potrawy, przyrządzanej z mięsa indyka, rodzynek i migdałów. Należy ją podawać z gotowanym ryżem i sałatką.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki sezamu
  • 500 g piersi z indyka, pokrojonej w cienkie paski
  • 1,5 łyżki łagodnego chili w proszku
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek z plasterkami chili oraz ziarnami sezamu i smażyć, często mieszając, przez 10 minut, aż cebula się przyrumieni.

2Dodać kawałki indyka i wymieszać. Posypać chili w proszku i goździkami, dodać rodzynki oraz pomidory z puszki. Starannie wymieszać.

3Wlać bulion do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.

4Dodać migdały oraz posiekaną kolendrę, wymieszać. Przyprawić. Wyłożyć na półmisek, przybrać gałązkami kolendry i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób