30 min.
120 min.
150 min.
Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 450 g chudego udźca jagnięcego bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 450 ml wywaru z jagnięciny lub kury
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka świeżego tymianku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać oliwę w dużym, żaroodpornym naczyniu. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać mięso i smażyć 5 minut, mieszając, żeby przyrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
2Wlać wino i wywar. Dodać liść laurowy, tymianek, ziemniaki, marchewkę i cebulę perłową. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika. Piec godzinę.
3Dodać rzepę i wymieszać. Przykryć ponownie i wstawić do piekarnika na 30–45 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić groszek.
4Dodać natkę pietruszki i starannie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób