Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smaczne danie o orientalnym aromacie. Baharat to mieszanka przypraw takich jak: gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, goździki, cynamon, chil. Danie najlepiej podawać w podgrzanych podpłomykach z posiekaną sałatą i łyżką doprawionego miętą jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżka mieszanki przypraw Baharat
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

1Na dużej patelni smażyć mięso razem z czosnkiem i cebulą przez 5 minut, aż się zrumienią.

2Dodać przyprawy i smażyć, mieszając przez minutę. Dodać rodzynki, pomidory, przecier i miętę. Doprawić solą i pieprzem.

3Smażyć bez przykrycia na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Porcja dla:

4 osób