Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Smaczne danie o orientalnym aromacie. Baharat to mieszanka przypraw takich jak: gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, goździki, cynamon, chil. Danie najlepiej podawać w podgrzanych podpłomykach z posiekaną sałatą i łyżką doprawionego miętą jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 łyżka mieszanki przypraw Baharat
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
1Na dużej patelni smażyć mięso razem z czosnkiem i cebulą przez 5 minut, aż się zrumienią.
2Dodać przyprawy i smażyć, mieszając przez minutę. Dodać rodzynki, pomidory, przecier i miętę. Doprawić solą i pieprzem.
3Smażyć bez przykrycia na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Porcja dla:
4 osób