Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jagnięcina to mięso o wysokiej atrakcyjności kulinarnej, choć nadal mało doceniane. Cechuje się dużą wartością odżywczą. W tym przepisie na słodko-kwaśno! Pyszna!

Składniki:

  • 8 kotletów z combra jagnięcego z wystającymi kostkami
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Włożyć kotlety jagnięce do płytkiego, niemetalowego naczynia i skropić octem balsamicznym. Posypać cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Starannie obtoczyć kotlety w occie. Przykryć kawałkiem folii plastikowej i wstawić na 20 minut do lodówki.

2Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kotlety, zachowując marynatę. Smażyć 3–4 minuty z każdej strony.

3Wlać marynatę na patelnię i podgrzewać, żeby bulgotała przez około 2 minuty, aż nieco wyparuje. Zdjąć kotlety z patelni i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób